Skip to main content

Sertleşme Sorunu Sebepleri Nelerdir


Sertleşme Sorunu Sebepleri Nelerdir

Erkeklerde görülen sertleşme sorunu sebepleri arasında birçok hastalık ve sağlık problemi yer almaktadır. Normalde sertleşme, hormon ve sinir sistemi vasıtasıyla iletilen haberciler sayesinde damar sisteminin uyarılması ve penis içerisine kan akışının artması sonucu gerçekleşmektedir. Kan akışı penisteki corpus cavernosum adı verilen kanallara doğru olmaktadır. Kan ile dolan bu kanallar sertleşmenin oluşmasını sağlarlar. Sertleşme sorunu tıp literatüründe erektil disfonksiyon olarak bilinmektedir. Genellikle cinsel uyaran olduğu hâlde yeterince sertleşmenin olmaması veya sertleşme gerçekleşse bile yeteri kadar uzun sürdürülememesi anlamına gelmektedir. Erektil disfonksiyon aslında bir hastalık değil, diğer hastalık veya sağlık problemlerinin sonucunda ortaya çıkan bir şikayettir. Son yıllarda görülme sıklığının artması, birçok araştırmacının  konu üzerinde çalışma yapmasına neden olmuş ve bu sayede sertleşme sorununun neden ortaya çıktığı daha iyi anlaşılmıştır. Günümüzde erektil disfonksiyon şikayetinin ortadan kaldırılması için ilaç tedavisi, penil enjeksiyon tedavisi, vakum cihazları gibi farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler ameliyat dışı yöntemler olup fayda göstermediği durumlarda mutluluk çubuğu olarak adlandırılan penil protezler de kullanılabilmektedir.

Genel Yaşanan Sertleşme Sorunu Sebepleri Nelerdir?

Erektil disfonksiyon birçok duruma bağlı ortaya çıkabilmektedir. Kalp ve damar hastalıkları ile diyabet genellikle en çok görülen sertleşme sorunu sebepleri arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kan basıncı yüksekliği yani hipertansiyon hastalığı da erektil disfonksiyona neden olmaktadır. Obezite, aşırı alkol ve tütün ürünlerinin kullanımı, yaşam tarzı değişiklikleri ve benzeri sebepler de sertleşme sorununa yol açmaktadır. Testosteron düzeyinin düşük olması ya da diğer hormonların dengesinin bozulması gibi hormonal sebeplere de bağlı görülebilmektedir. Kanda bulunan kolesterol benzeri yağların düzeyinin artmasına bağlı olarak da görülebileceği gibi böbrek hastalıklarında da erektil disfonksiyon görülebilir. Erektil disfonksiyon ayrıca, Parkinson hastalığı, multiple skleroz (MS), Peyronie hastalığı (penis şekil bozukluğu) gibi sebeplere bağlı ortaya çıkabilir. Özellikle kalça kemiği, omurga travma ve yaralanmalarına bağlı görülebilen sertleşme sorunu, prostatektomi (prostatın cerrahi olarak çıkarılması) sonrasında da görülebilir. Organik sebepler dışında stres, anksiyete (endişe), depresyon, ilişki problemleri, uyku bozuklukları gibi psikojenik bozukluklar da sertleşme sorununa neden olmaktadır. Antidepresan ve hipertansiyon ilaçlarına bağlı da ortaya çıkabilen erektil disfonksiyon, ileri yaş nedeniyle de görülebilmektedir.¹

Dünya’da En Çok Görülen Sertleşme Sorunu Sebepleri Nelerdir?

Sertleşme sorununa neden olan durumlar genellikle altı grup altında incelenmektedir:

  1. Vasküler (damar sistemi ile ilişkili): Kardiyovasküler hastalıklar, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi (kandaki yağ oranının fazla olması), sigara kullanımı, cerrahi sonrası (prostatektomi / prostatın cerrahi olarak çıkarılması) ya da radyoterapi (kalça kemiği üzerinde).
  2. Nörolojik (sinir sistemi ile ilişkili): Omurilik ve beyin yaralanmaları, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı, multiple skleroz, inme.
  3. Bölgesel faktörler: Peyronie hastalığı, penil fraktür (penis kırığı).
  4. Hormonal sebepler: Hipogonadizm (cinsiyet hormonlarının yetersizliği), hiperprolaktinemi (kanda prolaktin hormon düzeyinin yükselmesi), kanda kortizol değerinin yükselmesi veya azalması, hipertiroidi ya da hipotiroidi.
  5. İlaç ile ilişkili nedenler: Hipertansiyon ilaçları, antidepresanlar, antiandrojen ilaçlar (cinsiyet hormonu seviyelerini düşüren ilaçlar), antipsikotik ilaçlar (şizofreni, bipolar bozukluğu vb. ilaçları), madde kullanımı, alkol tüketimi.
  6. Psikojenik sebepler: Performans ilişkili anksiyete, geçmiş travmatik deneyimler, ilişki problemleri, depresyon, stres, endişe.

Bu etkenler arasında Dünya’da en sık görülen sertleşme sorunu sebepleri kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, obezite, sigara kullanımı ve depresyondur.²

Sertleşme sorunu yaşayan kişilerde kullanılan penil protezlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK ödeme şartları ve sertleşme sorunu sebepleri hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Penil protezler önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından kapsanmaktadır. SGK’ın ödeme şartları ve mutluluk çubuğu tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz

Tüm telefon görüşmeleri GDPR ve HIPAA kanunları gereğince kaydedilmemektedir ve saklanmamaktadır.

Referanslar

1 https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction#causes

2 https://uptodate.com/contents/epidemiology-and-etiologies-of-male-sexual-dysfunction

Diğer Konu Başlıkları


Sertleşme Sorunu İle İlgili Diğer Başlıklar


Şu an buradasınız:

Konu Etiketleri:


Danışma hattından profesyonel destek almak ister misiniz?
Bağlantılar

Andromed
Rigicon Medikal A.Ş.
Çubuklu mah. Vatan cad. No.26 Kavacık Beykoz İstanbul TÜRKİYE

İletişim
WhatsApp ve Telefon ile uzmanlarımızdan cevap alabilirsiniz.

Bu web sitesinde yer alan tüm hususlar, bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Site içerikleri hiçbir şekilde profesyonel, medikal öneri ya da tedavilerin yerine alması için hazırlanmamıştır. Burada yer alan hasta deneyimleri gerçektir ve sadece bilgilendirme amacıyla sunulmuştur. Aynı ürün/tedavi/uygulama kullanılsa bile kişilerin alacakları sonuçlar son derece farklı olabilir. Tedavi için doktorunuza başvurunuz.