Ereksiyon Sorunu, Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri
Cinsel birliktelik için yeteri kadar sert bir ereksiyon yaşayamamak ve ereksiyon süresinin yeteri kadar uzun olmaması erektil disfonksiyon, impotans, iktidarsızlık, sertleşme problemi, ereksiyon sorunu olarak farklı şekillerde adlandırılır. Belirli zamanlarda ereksiyon ile ilgili çeşitli sorunlar yaşamak her zaman çok ciddi bir durumun habercisi değildir ve endişe etmek gerekmez. Bunun yanı sıra uzun süredir devam eden ve sık olarak yaşanılan erektil disfonksiyon ciddi özgüven eksikliği, stres ve ilişkide bir takım problemlere yol açarak günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir. Ereksiyonun gerçekleşmemesi, yeteri kadar sürmemesi, sertliğin sürdürülememesi gibi durumlar kalp hastalığı gibi çeşitli problemlerin işareti olabilir ve bu gibi durumlarda tedavi de oldukça önemlidir. Ereksiyon sorunu nadir görülen bir durum değildir ve özellikle altta yatan herhangi bir hastalığın atlanmaması için mutlaka uzman bir üroloji doktoruna danışmayı gerektirir. Bazı vakalarda altta yatan hastalığın tedavisi ile birlikte ereksiyon sorunu da ortadan kaldırılmış olur. Diğer durumlarda ise ilaç terapileri, penil enjeksiyon, ESWT terapisi, vakum cihazları ve mutluluk çubuğu gibi çok çeşitli tedavi yaklaşımları tercih edilebilir.1
Ereksiyon Sorunu Nedir?
Ereksiyon, penisteki kan akışının ve kan miktarının artmasıdır. Cinsel uyarılma ya da temas nedeniyle kan akışı uyarılabilir ve ereksiyon gerçekleşebilir. Penisteki damarlarda dolaşan kan miktarı arttıkça penis sertleşir ve ereksiyonun devam ettirilmesi için penil damarlar daralır. Damarların ilerleyen süreçte gevşemesi ve kan akışının azalması ile ereksiyon sona erer. İmpotans, cinsel ilişkiyi gerçekleştirmek için penisin yeteri kadar sertleşmemesi ve sertliğin sürdürülememesi durumudur. Zaman zaman ortaya çıkan ereksiyon sorunu nadir değildir ve bir hastalığın habercisi olmayabilir. Stresli dönemlerde, beslenme, egzersiz gibi çeşitli yaşam tarzı değişikliklerine bağlı olarak ya da diğer sosyal nedenlerle de erektil disfonksiyon semptomları ortaya çıkabilir. Bu semptomların şiddetli ve devamlı olması hiçbir yaş grubunda normal kabul edilmez ve uzman bir doktorun muayenesini, gerekli durumlarda ise ileri tetkikler ile araştırma gerektirir. İmpotans libido eksikliği, orgazm ve boşalma gibi sorunlar ile de ilişkilendirilebilir.
Ereksiyon Sorunu Neden Olur?
Erkeklerde cinsel olarak uyarılma süreci oldukça karmaşık bir mekanizmaya sahiptir ve beyin, hormonlar, duygu ve düşünceler de dahil olmak üzere kaslar, sinirler ve kan damarları ile de ilişkilidir. Bu faktörlerden herhangi birinde meydana gelen bozukluk nedeniyle ereksiyon sorunları ortaya çıkabilir. Yoğun stres, kaygı bozuklukları, panik atak, depresyon gibi çeşitli ruhsal problemler de impotans için önemli risk faktörleri arasında yer alır. Bazı vakalarda ereksiyon sorununun nedeni fiziksel olarak herhangi bir hastalığa ek olarak psikolojik sorunların varlığı da olabilir. Yoğun stres ve kaygı var olan ereksiyon kusurunu daha da şiddetli hale getirebilir. Ereksiyon sorunlarının çoğunda altta yatan problem fizikseldir. Ereksiyon sorunlarının nedenleri başlıca aşağıdaki gibi özetlenebilir.
- Kalp ve damar hastalıkları
- Ateroskleroz (kan damarlarında plak oluşumu ve tıkanıklık)
- Yüksek kolesterol seviyeleri
- Yüksek tansiyon
- Şeker hastalığı (Tip 1 ve tip 2 diyabet): Yapılan bir çalışmanın sonucuna göre diyabet hastası bir erkekte erektil disfonksiyon görülme olasılığı yaklaşık yüzde elli olarak gösterilmiştir. Diyabet hastalarında çok yüksek düzeyde bulunan kan şeker, vücuttaki tüm kan damarı ve sinir yapısına zarar verdiği gibi penil arter ve sinirlere de zarar verir.
- Obezite
- Hipotiroidizm
- Multiple Skleroz
- Parkinson Hastalığı
- Metabolik Sendrom (insülin direnci, hipertansiyon, hiperkolesterolemi ve bel bölgesinde yağlanma artışı ile karakterize bir sendrom)
- Prostat kanseri ya da prostat kanseri tedavisine bağlı gelişen komplikasyonlar
- Düşük testosteron seviyeleri
- Alkol, madde ya da sigara bağımlılığı
- Bazı ilaçlar
- Pelvik bölge ilişkili cerrahi girişimler
- Travmalar
- Peyronie Hastalığı (peniste meydana gelen skar dokusu)
Cinsel istek, heyecan gibi durumlar beyin tarafından kontrol edilir ve ereksiyonda kilit role sahiptir. Beyin fonksiyonlarını etkileyen pek çok durum cinsel duygular üzerinde olumlu etkilere neden olabildiği gibi erektil disfonksiyona da neden olabilir, erektil disfonksiyon belirtilerini kötüleştirebilir. Ereksiyon sorununa neden olabilen çeşitli tetikleyiciler depresyon, anksiyete (kaygı bozukluğu), stres, uyku bozuklukları, partner ile iletişim sorunları gibi sıralanabilir.
Ereksiyon Sorunu Belirtileri
Cinsel aktiviteler sırasında gereken sertlik halinin sürdürülmesinde zorluk ya da sertleşmenin olmaması ereksiyon sorunlarında en sık görülen ve en belirgin semptomları arasında yer alır. Cinsel isteğin azalması (libido kaybı) da impotans semptomları arasında gösterilebilir. Ereksiyon sorunları ile ilişkili cinsel bozukluklar başlıca şöyle özetlenebilir.
- Erken boşalma
- Geç boşalma
- Orgazm olamama
Bu gibi belirtiler sık olarak görülüyor, ortalama 3 ay gibi bir süreyi geçiyor ve zamanla şiddetlenirse mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.
Ereksiyon Sorununa Yol Açan Etmenler
Yaşlanma ile birlikte ereksiyon kusurlarının ortaya çıkma riski de artar. Ereksiyon gecikebilir, kısa sürebilir ya da yeteri kadar güçlü olmayabilir. Bir takım risk faktörleri ereksiyon sorunlarına yol açabilir ya da durumu daha kötü hale getirebilir.
- Eşlik eden bazı hastalıklar: Başta şeker hastalığı olmak üzere kalp ve damar hastalıkları, siroz gibi karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları ya da kanser erektil disfonksiyon ile ilişkili olabilir.
- Tütün kullanımı: Tütün, özellikle uzun süreli kullanımında damar yapısını bozarak ve kan akışını olumsuz etkileyerek çeşitli hastalıklar ile birlikte erektil disfonksiyona yol açabilir.
- Yüksek beden kitle indeksi: Fazla kilolu ya da obez olmak
- Bazı tedavi prosedürleri: Prostat ameliyatı ya da kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi sonrası
- Travmalar: Peniste meydana gelen yaralanmalar, özellikle sinir ve kan damarı yaralanmaları
- Bazı ilaçlar: Depresyon nedeniyle reçete edilen bazı ilaçlar, antihistaminikler, tansiyon ilaçları, bazı ağrı kesiciler ve prostat ilaçları
- Psikolojik problemler: Stres, anksiyete, depresyon, panik bozukluk
- Alkol ya da madde kullanımı
Özetlenen çeşitli durumların yanında Peyronie hastalığı adı verilen bir durum da impotansa neden olabilir. Prostat, mesane ve kolon kanseri ameliyatları da ereksiyon sorunu gelişimine katkı sunabilir.
Ereksiyon Sorunu ile Başa Çıkmak İçin Alınabilecek Önlemler
Ereksiyon sorunlarının önlenmesinde en önemli ve kilit yol yaşam tarzı değişikliği ile birlikte stres yönetimi gibi yaklaşımlar ile ruh sağlığının iyileştirilmesidir. Altta yatan hastalıkların erken ve doğru tedavisi de tedavi başarısını artıran ve çoğu durumda ereksiyon sorununu önlemek için önemlidir. Şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik sağlık problemlerinde tedavi planına uyum sağlamak ve düzenli kontrolleri aksatmamak, sigara başta olmak üzere alkol ya da madde gibi bağımlılıklardan kurtulmak, gerekirse destek almak, düzenli egzersiz yapmak, dengeli ve sağlıklı beslenmek alınacak önlemlerin başında yer alır.
Ereksiyon Sorunu Nasıl Teşhis Edilir?
Ereksiyon sorunlarının tanısında ilk olarak uzman bir doktor tarafından alınan kapsamlı bir öykü ve ayrıntılı bir fizik muayene yer alır. Görülen semptomların altta yatan herhangi bir hastalığın habercisi olup olmadığını anlamak amacıyla geçmiş hastalıkların sorgulanması ve tıbbi öykünün eksiksiz alınması oldukça önemlidir. Ne kadar sık ve ne kadar süreyle ereksiyon sorunu olduğu, cinsel istek olup olmadığı, sabah ya da gece yarısı sertleşme varlığı, tetikleyici faktörler, cinsel birliktelik sıklığı, ilaç kullanımı, bilinen bir hastalık varlığı gibi çeşitli sorulara cevap aranır. Tanıya yardımcı olacak çeşitli yaklaşımlar da gerekli durumlarda tercih edilebilir. Bu yaklaşımlar ultrasonografi gibi görüntüleme tetkikleri ile birlikte idrar ve kan testleri gibi rutin prosedürleri içerebilir.
Ereksiyon Sorunu Tedavi Seçenekleri
Ereksiyon sorunlarının tedavisinde esas hedef altta yatan bir hastalık varsa bu hastalığın tanısı ve tedavisidir. Varsa altta yatan problemin tespitinden sonra uygun tedavi yaklaşımları tercih edilebilir. Normal cinsel fonksiyonların geri kazanılmasını sağlayan tedavi yaklaşımları cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak ayrılabilir. Cerrahi tedaviler penil protez ameliyatı (mutluluk çubuğu) ve penil vaskülarizasyon cerrahi operasyonları olabilirken cerrahi olmayan tedaviler arasında cinsel terapi, kegel egzersizi, yoga gibi çeşitli aktiviteler, akupunktur ve çeşitli ilaçlar yer alabilir.
İlaç Terapileri
Penisteki kan akışını artıran ve damarları genişleten ‘’sildenafil’’ gibi çeşitli etken maddeli ilaçlar erkeklerde cinsel fonksiyonların geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla uzman bir doktor tarafından kontrollü olarak reçete edilebilir. Bu gibi ilaçların en sık görülen yan etkileri arasında baş ağrısı, görme bozukluğu, yüzde kızarma ve burun tıkanıklığı olarak sıralanabilir.
Cinsel Terapiler
Ereksiyon sorununun diyabet gibi fiziksel bir hastalıktan kaynaklandığı vakalarda bile psikolojik durumun hastalığın üzerine olumsuz etkileri olabilir. Uzman bir cinsel terapist ile planlanan seanslar ve danışmanlık hizmeti pek çok erkek için çok olumlu sonuçlar vermektedir. Cinsel terapide kaygı, korku ve suçluluk gibi duygular ele alınır, stres ile baş etme yöntemleri geliştirilir ve partner ile olan ilişkinin sağlıklı hale getirilmesi amaçlanır.
Penil Enjeksiyonlar
Ereksiyon oluşması için bir takım ilaçların penise doğrudan enjeksiyonu kan damarı, sinirler ya da psikolojik nedenli ereksiyon sorunlarının tedavisinde tercih edilebilir. Sık görülen yan etkileri ağrı ve penil skarlaşmadır (penis dokusunda sertleşme ve hareket kısıtlılığı).
ESWT Terapisi
ESWT tedavisi şok dalga terapisi olarak da bilinen ancak Avrupa Üroloji Derneği tarafından hazırlanan rehbere göre erektil disfonksiyon tedavisinde yeteri kadar iyi sonuçlar vermeyen ve standart kullanımı olmayan bir tedavi yaklaşımıdır. Mutluluk çubuğu ameliyatı, ereksiyon sorunlarının tedavisinde daha başarılı olması ve kalıcı çözüm sunması nedeniyle şok dalga terapisine tercih edilir.
Vakum Cihazları
Vakum cihazları sık tercih edilen tedavi yaklaşımları arasındadır. Bu cihazlar penis üzerine yerleştirilerek vakum etkisiyle havayı dışarı verir ve peniste kan akımının artmasına dolayısıyla da ereksiyonun sürdürülmesine yardımcı olur. Bu yaklaşım rahatsız edici olması, partner ile olan iletişimde sorun olabilmesi ve manuel uygulanması gibi nedenlerle hastalarda çok iyi sonuçlar vermez.
Mutluluk Çubuğu
Penil protez ameliyatları mutluluk çubuğu olarak bilinir genellikle iki çeşittir. Şişirilebilir ve bükülebilir implantlar tipik olarak son tercih tedavi yaklaşımıdır ve hastaların büyük çoğunluğunda kalıcı çözüm sağlar. Şişirilebilir implant ile penisin sertleşmesi ve büyümesi için bir pompa mekanizması kullanılır. Bükülebilir protezlerde ise penisin duruşu el ile ayarlanabilir. Ereksiyon sorunlarının tedavisi için mutluluk çubuğu ameliyatı sonrası hastalar istedikleri zaman erekte olabilme şansına sahiptir. Penis protezi orgazm, boşalma gibi fonksiyonları olumsuz etkilemediği ve gerçek bir ereksiyona çok benzediği için partnerler için de güzel bir seçenektir.
Mutluluk çubuğu ameliyatı genellikle bir ya da birkaç küçük kesi ile yapılan, çok komplike olmayan ameliyatlardır. Ameliyat sonrası komplikasyonlar çok sık görülmez ancak enfeksiyon ve mekanik cihazın arızası görülme riski olan komplikasyonlar arasındadır. İyileşme süresi ortalama 2 ile 4 hafta arasında değişiklik gösterebilir. İyileşme ve fonksiyonların geri kazanılması hastadan hastaya değişkenlik gösterir. Cinsel aktiviteye dönüş için genellikle 4 hafta beklenmesi tavsiye edilir. Şiddetli ağrı, ateş, kesi yerlerinde kanama gibi durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.
Pek çok hasta için ereksiyon sorunları çeşitli tedavi yaklaşımları sayesinde iyileştirilebilir. Tedavi planlaması hastanın özelliklerine, ihtiyaçlarına, semptomların şiddetine ve önceki tedavi basamaklarından aldığı yanıta göre değişkenlik gösterir. Sürecin uzman bir doktor ile yönetilmesi tedavi başarısını artırmak, komplikasyon riskini azaltmak ve psikolojik olarak olumlu sonuçlar almak açısından oldukça önemlidir. Penil protezlerin önemli bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır. SGK’nın ödeme şartları ve mutluluk çubuğu tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak için sitemiz üzerinden “Bilgi İsteme Formu” vasıtası ile bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bu yazı/sayfa, Üroloji Uzmanı tarafından derlenmiş, incelenmiş ve onaylanmıştır. Bu yazı içeriğinin doğruluğunu ve güvenilirliğini garanti etmektedir. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
https://doi.org/10.2147/DMSO.S36455
https://www.healthline.com/health/erectile-dysfunction
https://www.uroturk.org.tr/5/halk-icin-bilgiler/1121/sertlesme-sorunu
https://www.healthline.com/health/erection-problems
Aşağıdaki tabloda 3 tip mutluluk çubuğunun karşılaştırması yer almaktadır.
- Tek Parçalı (Malleable-Bükülebilir ve gizlenebilir)
- Üç Parçalı X (3 Parçalı Şişirilebilir Enine Genişleyebilebilen)
- Üç Parçalı AX (3 Parçalı Şişirilebilir Hem Enine Hem Boyuna Genişleyebilen)
* Tek parçalı mutluluk çubuğu doğal bir ereksiyon hissi yaratmasının yanısıra 135°’nin üzerinde bükülme açısı sağlar.
* Tüm mutluluk çubukları ile ilgili hasta danışmanlarımızdan 7/24 ücretsiz bilgi alabilirsiniz.
* Garanti süresi ve detayları her protezin kullanım talimatı (IFU) içindeki koşullara göre sağlanmaktadır.
-
Penil Protez Nedir
-
Neden Penil Protez Kullanılır
-
Penil Protez Nasıl Çalışır
-
Penil Protez ile Normal Cinsel İlişki Kurulabilir mi
-
Penil Protezin Riskleri Nelerdir
-
Penil Protezler İşe Yarıyor mu
-
Penil Protezler Ne Kadar Güvenlidir
-
Penil Protezler Dışardan Bakınca Fark Edilebilir mi
-
Sigorta Penil Protez Ameliyat Maliyetini Karşılar mı
-
Mutluluk Çubuğu Fiyatları / Penil Protez Maliyeti
-
Penil Protez Ameliyatı Nasıl Yapılır
-
Penil Protez Dışarıdan Nasıl Görünür ve Hasta Ne Hisseder
-
Tek Parçalı Penil Protez
-
2 Parçalı Şişirilebilir Penil Protezler
-
Üç Parçalı Şişirilebilir Penil Protez
-
Penil Protez Çeşitleri Nelerdir
-
Penil Protez Nasıl Bir Cihazdır
-
Penil Protez Ameliyatı Sonrası Normal Hayata Dönüş
-
Penis Protezinin İlk Kez Şişirilmesi
-
Tek Parçalı ile Üç Parçalı Penil Protez Karşılaştırması
-
Mutluluk Çubuğu Nedir
-
Mutluluk Çubuğu Teknolojisindeki Gelişmeler
-
Mutluluk Çubuğu Ameliyatı, İyileşme ve Adaptasyon
-
Mutluluk Çubuğu Sonrası Yaşam
-
Penis Boyutu ve Erken Boşalma ile Mutluluk Çubuğu İlişkisi
-
Mutluluk Çubuğu Ameliyatı Riskleri
-
Mutluluk Çubuğu Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Çalışırlar
-
Mutluluk Çubuğu Başarısı ve Uygulanma Sıklığı
-
Mutluluk Çubuğu Cinsel İsteksizliğe Çözüm Olur mu
-
Mutluluk Çubuğu Cinsel Zevki Nasıl Etkiler
-
Mutluluk Çubuğu İstendiğinde Çıkarılabilir mi
-
Mutluluk Çubuğu Hangi Durumlarda Takılır
-
Mutluluk Çubuğu Nasıl Takılır
-
Mutluluk Çubuğu Kimlere Takılır
-
Mutluluk Çubuğu Takılan Kişi Boşalır mı
-
Mutluluk Çubuğu Penis Boyunu Uzatır mı
-
Mutluluk Çubuğu ile Penis Eğriliği Düzeltilebilir mi
-
Mutluluk Çubuğu Sertleşme Nasıl Gerçekleşir Video
-
Penis Protezi Nedir
-
Şişirilebilir Mutluluk Çubuğu Özellikleri Nelerdir
-
Mutluluk Çubuğu Taktıranlar Çoçuk Sahibi Olur Mu Video
-
Her Sertleşme Bozukluğu Olan Hastaya Penil Protez Tedavisi Uygun mudur
-
Tek Parçalı Mutluluk Çubuğu Hakkında Her Şey